Ta hand om gamlingarna inför vintern

Sådär, nu är det dags för mitt absolut första ”riktiga” inlägg. Lite nervöst, konstigt nog. I alla fall, jag tänkte ägna det här inlägget till att skriva några rader om de äldre hästarna. Även om vi inte fått smaka på riktiga minusgrader ännu så kan vi väl gissa att de är på väg, om än lite försenat.

På The Horse har de skrivit flera artiklar med tips och råd om vad man ska tänka på såhär i vintertider. Det är ju så att kallt vinterväder kan vara speciellt utmanande för äldre hästar.

Ta en titt i munnen på hästen. Hur ser tänderna ut? Hästen kan inte tillgodogöra sig grovfodergivan på bästa sätt om tänderna är dåliga.

Se till att hästen konsumerar tillräckligt med grovfoder. Hästens grovfoderintag bör motsvara 2 % av kroppsvikten. När fodret bryts ner i tarmarna frigörs energi i form av värme och detta hjälper till att hålla hästen varm. Hästen använder mer kalorier för att hålla sig varm under vintern så det kan kanske till och med finnas ett behov av att öka grovfodergivan lite.

Glöm inte bort vattnet. Vatten är viktigt både för matsmältningen och för temperaturregleringen. Se till att din häst har tillgång och dricker tillräckligt med rent, isfritt vatten. Ibland dricker hästen bättre om vattnet inte är iskallt.

Självklara grejer kan man tycka, men ibland glöms också de bort.

Lämna en kommentar